Especialistes en Salut de la Dona | Ginecologia i Obstetrícia
El nostre centre
Carrer Marià Vayreda, 12
Truca'ns
972 62 45 33
Escriu-nos
info@equipdona.cat
Horari
Dil - Div de 16h - 20h
Des d'Equip Dona, amb clara vocació mèdica, col·laborem a divulgar i oferir informació contrastada i revisada pels nostres ginecòlegs, sobre les vacunes del Coronavirus i l'embaràs.

Dubtes freqüents sobre les vacunes del Coronavirus en embarassades

Quins son els beneficis de vacunar-me per mi i el meu nadó?

Les dones embarassades i en el puerperi tenen més risc d’emmalaltir de manera greu per la COVID-19 (ingrès a UCI, ventilació mecànica) i de morir per la malaltia que les dones no embarassades. També tenen mes risc de part prematur, complicacions tromboembòliques, cesària, preeclàmpsia i mort perinatal.

La vacunació és la millor manera de protegir-se contra els riscos de COVID-19 durant l’embaràs, tant per a dones com per a nadons (pas transplacentari d’anticossos IgG al fetus).

És especialment recomanable si hi ha factors de risc associats (obesitat, diabetis, >35 anys, hipertensió arterial, cardiopatia, malaltia renal, hepàtica, respiratòria o immunodepressió).

La situació actual de la pandèmia amb les noves variants més contagioses, fa més recomanable que mai vacunar-se. En aquest context, ha augmentat el nombre de contagis en dones embarassades, amb el conseqüent augment de l'hospitalització, ingressos en UCI i casos fatals.

Així doncs, creix la necessitat de reduir al màxim la circulació i transmissió del SARS-CoV-2 i de protegir de la infecció a les embarassades. Si estàs embarassada o alletant un nadó, pots vacunar-te contra la COVID-19.

Les vacunes han demostrat ser segures i efectives durant la gestació, el puerperi i en dones que busquen quedar-se embarassades.

Les vacunes d'ARNm no contenen el virus viu del coronavirus, i no poden infectar ni a la dona embarassada ni el fetus.

Les vacunes recomanades per a embarassades i dones que alleten són d’ARNm (Pfizer i Moderna).

En dones embarassades els efectes secundaris de les vacunes son similars als de la població general: dolor en el punt de punció, cansament, mal de cap, dolor a les articulacions, febre i calfreds... i son de poca durada.

L’interval de temps recomanat és de 6 mesos, i una única dosi.

Es recomanable mantenir un interval de 7 dies entre les dues vacunes, ja que encara no es disposa de dades sobre la possible interacció de la resposta immunitària. En el cas d’una immunoglobulina anti D no cal interval de temps.

El període de màxim risc de complicacions en cas d'infecció per la COVID-19 és al final del segon trimestre i el tercer trimestre de l'embaràs. L'experiència sobre la vacunació durant el primer trimestre de l'embaràs encara és molt limitada, per altre banda, és lògic protegir al màxim el primer trimestre de la gestació.

Es per això que es recomana la vacunació generalitzada, preferiblement a partir de la setmana 14, ja que:

  • S'ha superat l'etapa de major risc teòric pel fetus degut a la vacuna.
  • Es podrà assolir la vacunació completa abans d'arribar al període de màxim risc de complicació per la possible infecció.

Tanmateix, donat que no existeix cap contraindicació per la vacunació en cap trimestre de l'embaràs, la vacunació al primer trimestre pot considerar-se de forma individual, en presencia de comorbiditat o alt risc d'exposició, on el benefici supera els possibles riscos.

Si quedes embarassada després de la 1ª dosi de AstraZeneca, es recomanable administrar la 2ª dosis amb vacuna ARNm (Pfizer o Moderna)

Vacunar-se contra la COVID-19 es recomanable en dones que planegen quedar embarassades. Un cop finalitzada la pauta no cal esperar per anar a buscar embaràs.

La vacuna de la COVID-19 no afecta a la fertilitat

La vacunació de la COVID-19 en mares lactants es compatible i segura.

Els components vacunals no passen a la llet materna.

Una part dels anticossos generats per la vacuna si passa a la llet materna. El grau i la durada de la protecció no estan determinats.

No existeix cap justificació per suspendre la lactància materna com a condició per administrar la vacuna de la COVID-19.

Després de la vacunació de COVID-19 poden aparèixer ganglis axil·lars palpables de la mateixa banda de la injecció de la vacuna. Es tracta d’un efecte secundari transitori i no compromet la continuïtat de la lactància.

Aspectes clau de la vacunació en dones embarassades

Les dones embarassades tenen més risc de complicacions en cas d'infecció de la COVID-19

Si estàs planificant un embaràs, vacuna't abans!
Si estàs embarassada, vacuna't! La vacuna és segura en l'embaràs i redueix el risc de complicacions.
És molt important que les persones del teu entorn estiguin vacunades i que tots reforçeu les mesures de prevenció.

Si tens qualsevol dubte o inquietut, pots demanar hora a través de la Cita On-Line o trucar-nos al 872 20 42 42.

image-divider